Hemofiliasta

Taudista johtuvat komplikaatiot

Nivelvauriot

Hemofiliassa usein toistuvat verenvuodot nivelen sisällä aiheuttavat nivelrakenteiden vaurioitumista. Niveleen vuotava veri aiheuttaa tulehdusreaktion, joka paksuntaa nivelkalvoa altistaen nivelen helpommin uusille verenvuodoille. Tällaisessa tilanteessa puhutaan niin sanotusta kohdenivelestä (engl. target joint). Etenkin polvet, nilkat ja kyynärnivelet ovat alttiita vuodoille.

Toistuvien vuotojen seurauksena kehittyy virheasentoja ja pysyvää jäykistymistä. Nivelen ympärillä olevat lihasrakenteet heikentyvät ja surkastuvat. Ilman tehokasta hyytymistekijän korvaushoitoa tästä seuraa vähitellen invalidisoituminen.

Moderni, säännöllisesti käytetty hyytymistekijän korvaushoito (profylaksi) ennaltaehkäisee vuotoja ja nivelvaurioiden sekä nivelrikon syntymistä. Vuodon sattuessa mahdollisimman aikaisin aloitettu tehokas lääkehoito ehkäisee vuoto-oireen pitkittymisen ja rajoittaa nivelvauriota. Vuodon jälkeen nivelen tehokas kuntoutus on oleellisen tärkeää, jotta virheasentoja ei pääsisi syntymään.

 

Osteoporoosi

Hemofiliassa esiintyy myös luukatoa eli osteoporoosia enemmän kuin terveellä väestöllä. Tämän epäillään johtuvat osittain siitä, että nivelvaivoista kärsivät potilaat liikkuvat vähän. Toisaalta myös vaikeaa hemofiliaa sairastavilla lapsilla ja nuorilla tavataan luukatoa, ja taustalla ajatellaankin siksi olevan myös muita mekanismeja luukudoksen ja hyytymistekijöiden aineenvaihdunnassa.

Osteoporoosin seulonta, ehkäisy, hoito ja seuranta ovat osa hemofiliapotilaan kokonaisvaltaista hoitoa. Hemofiliassa kalsiumin sekä D-vitamiinin saanti tulee siis turvata, ja luuston tilaa tulee seurata säännöllisesti luustontiheysmittauksilla. Tarvittaessa tulee aloittaa lääkitys.

 

L.FI.MKT.05.2018.5866

  • Mitä hemofilia on?
    Opi ymmärtämään sairauttasi paremmin
  • Hoito ja seuranta
    Tunne tautisi hallinnan kulmakivet
  • Arki hemofilian kanssa
    Pelkällä maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle