Hemofilian kanssa eläminen

Kipu ja loukkaantumistilanteet

Äkillinen verenvuoto kudoksiin tai niveleen aiheuttaa tulehdusreaktion ja turvotusta, jotka puolestaan saavat aikaan kipua. Monet hemofiliaa sairastavat kärsivät myös pitkäaikaisista kivuista nivelissä tai lihaksissa. Tämä johtuu siitä, että nivelpussissa, nivelrustossa ja luissa on saattanut jo tapahtua muutoksia toistuvien verenvuotojen seurauksena. Verenvuodot ovat ehkä myös saaneet aikaan lihaksiston heikkoutta. Pitkäaikaiset kivut voivat johtaa virheellisiin asentoihin ja ryhtiin, mikä saattaa osaltaan pahentaa kipua. Jos kärsit kivuista, ota yhteyttä hemofiliakeskukseen tai omaan lääkäriisi.

Loukkaantumiseen sisältyy aina vuotoriski ja vuotoon liittyy aina hoidon ja kenties sairaalahoidonkin tarve. Tämän vuoksi sinun on opittava tuntemaan vuodon oireet. Jos loukkaannut tai sinulla on vakavan verenvuodon riski, tulee sinun viivytyksettä annostella hyytymistekijävalmistetta sekä ottaa välittömästi yhteys hemofilian hoitokeskukseen tai hakeutua päivystykseen. Muista esittää tässä yhteydessä hoitokorttisi.

Mikäli mitään ei tehdä tai hoidon kanssa viivytellään, voi vuoto pitkittyä, toipuminen hidastua tai aiheutua muita, vakaviakin seurauksia. Jopa lievä päähän kohdistuva kolaus, johon ei liity ulkoista verenvuotoa, voi olla hengenvaarallinen, koska siihen liittyy aivoverenvuodon riski.

Päänsärky, huimaus, väsymys ja pahoinvointi ovat selviä varoittavia oireita, mutta myös oireettomat pään alueelle kohdistuvat loukkaantumiset tulee hoitaa viivytyksettä. Myös mustelmat, turvotus, tunnottomuus tai särky jossain kehon osassa tulee ottaa vakavasti, hoitaa ja tutkituttaa.

Pienehköt haavat, nenäverenvuoto ja nivelvuodot on yleensä mahdollista hoitaa itse. Venähdykset ja nyrjähdykset vaativat nopeasti hoitoa. Kylmäpakkauksen ja tukisiteen lisäksi tarvitaan hyytymiskorvaushoitoa, joka tulee saada mahdollisimman nopeasti, jotta sisäinen verenvuoto ja turvotus jäisivät mahdollisimman vähäisiksi. Lepääminen loukkaantunut ruumiinosa koholla on usein hyväksi.

 

L.FI.MKT.05.2018.5866

  • Mitä hemofilia on?
    Opi ymmärtämään sairauttasi paremmin
  • Hoito ja seuranta
    Tunne tautisi hallinnan kulmakivet
  • Arki hemofilian kanssa
    Pelkällä maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle