Hemofilian hoito

Kuntoutus

Äkillinen nivelvuoto estää liikettä ja aiheuttaa myös niveltä ympäröivien kudosten jäykkyyttä. Kuntoutus tuleekin tällaisessa tapauksessa aloittaa heti toipumisen alettua, jotta normaali liikkuvuus palautuu. Mikäli toipuminen viivästyy tai jokin nivel jää jäykäksi, tulee potilaan ottaa yhteyttä hemofilian hoitokeskukseen, jotta oire ei pääse pitkittymään. Fysioterapeutti opastaa kuntoutuksessa ja antaa harjoitusohjelman nopeuttamaan vuodosta toipumista. Niveltoimenpiteiden yhteydessä kuntoutussuunnitelma on hyvä tehdä jo hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Äkillisten ongelmien lisäksi hemofiliapotilaalla on tärkeä vastuu myös tuki- ja liikuntaelimistönsä ennakoivasta kunnossapidosta. Ennaltaehkäisevä hyytymistekijäkorvaushoito suojaa verenvuodoilta ja mahdollistaa usein normaalintasoisen liikkumisen ja useimpiin urheiluharrastuksiin osallistumisen. Säännöllinen liikunta onkin tärkeää, sillä yleis- ja lihaskunnon ylläpito sekä ylipainon välttäminen vähentävät osaltaan myös vuoto-oireita.

Fysiatrin ja/tai fysioterapeutin arviota suositellaan kaikille hemofiliapotilaille. He antavat asiantuntevaa ohjausta liikuntaan, arvioivat apuvälineiden tarvetta ja laativat hemofilian huomioivia harjoitusohjelmia. Fysiatreilta ja fysioterapeuteilta saa myös tietoa kunnallisista liikunta- ja vammaisliikuntapalveluista.

 

L.FI.MKT.05.2018.5866

  • Mitä hemofilia on?
    Opi ymmärtämään sairauttasi paremmin
  • Hoito ja seuranta
    Tunne tautisi hallinnan kulmakivet
  • Arki hemofilian kanssa
    Pelkällä maalaisjärjellä pääsee jo pitkälle